Photography: the art of practice of taking and processing photographs

Penuh dengan gambar-gambar ikonik dari beberapa jurugmbar terbaik dunia Foto Kewartawanan dari pelbagai agensi. Kolektif tugasan mengenai gambar dan juga kisah disebalik tugasan itu.

Buku setebal 384 mukasurat ini diterbitkan oleh World Press Photo, iaitu sebuah badan persendirian yang begitu komited dalam  mempromosikan karya-karya yang berkaitan Fotojurnalistik sejak ditubuhkan pada tahun 1955 di Amsterdam, bekerjasama dengan aperturefoundation. Pertama kali dicetak pada tahun 2005 di Itali. Ini ialah edisi kulit tebal bersama jaket kulit luar.

Bagi aku, kolektif asgmnts oleh Photojournalist seluruh dunia dalam ‘things as they are’ ni wajib ada pada mereka yang betul-betul serius dalam bidang ni. Dalam ni, kebanyakan tugasan photojournalism dari era filem sampai yang media digital dipaparkan secara detail dan bagaimana hasil tugasan itu di’kurator’kan dalam publications.  Work W. Eugene Smith, Sebastião Salgado, Steve Mc dan James Nachtwey pun ada. Setiap work ada ulasan pakar, serta esei sejarah oleh Mary Panzer, bekas Kurator Gambar Galeri National Portrait Smithsonian, Christian Caujolle, kurator dan pengasas Agence Vu Press. Lepas tu setiap work yang published ada cerita menjelaskan kepentingan kisah, jurugambar, dan penerbitan.
Memang best dan berinformasi. Beli lima tahun lepas kat Amcorp Mall kalau tak silap dalam RM70.. ada kat Big Bad Wolf juga rasanya.. biasalah orang seusia macam aku ni lebih suka buku dari melayari internet..
Supian Ahmad

Supian Ahmad

Photojournalist NSTP

Beliau adalah wartawan foto (photojournalist) untuk NSTP.

Selain bergiat dalam fotokewartawanan, beliau juga meminati genre foto jalanan (street photography). Beliau adalah pemilik dan kurator untuk laman streetmalaya.blogspot.my satu laman web memaparkan hasil karya-karya hebat foto jalanan oleh karyawan tempatan.

Beliau juga adalah co-founder Dekadegear (www.facebook.com/DekadeGear/), produk aksesori fotografi untuk photojournalist.