Menurut laporan oleh Kajian Hak Harta Intelek Sedunia, Fujifilm telah memfailkan aduan untuk penghakiman pengisytiharan, meminta mahkamah daerah AS untuk membersihkan syarikat itu dari apa-apa salah laku selepas ia didakwa mengancam dengan litigasi hakcipta oleh Polaroid di atas sempadan di sekeliling imej Instax Square.

Menurut saman itu, PRL IP, pemberi lesen jenama dan pemasar hak IP untuk kamera instan Polaroid, telah bertukar menjadi Fujifilm, “dengan tiba-tiba menuntut berjuta-juta dolar dalam pembayaran royalti tahunan, dengan ancaman suatu tuntutan undang-undang.”

Fujifilm berkata Polaroid menghantar surat syarikat itu pada Januari 2017 yang menyatakan bahawa “bentuk persegi” gambar yang diambil oleh kamera Instax Fujifilm adalah “pada dasarnya sama” dengan hak berpakaian dagang dan perdagangan yang dimiliki oleh Polaroid. Pada bulan Mac, satu lagi surat mengatakan bahawa Polaroid akan mempunyai “tiada pilihan tetapi untuk mengambil tindakan yang sesuai untuk melindungi” hak IPnya jika Fujifilm tidak akan mengambil filem Instax Square dari pasaran.

Surat ketiga, yang dihantar pada bulan Jun, menuntut bayaran royalti, dan aduan itu terus mengatakan bahawa “pada 8 November 2017, Fujifilm diberitahu bahawa pertemuan rundingan antara pihak-pihak yang dijadualkan pada hari berikutnya dibatalkan kerana pelabur utama secara jelas diarahkan defendan untuk meneruskan litigasi melainkan Fujifilm mematuhi tuntutan. ”

PLR IP memiliki tanda dagangan AS yang merangkumi sempadan yang mengelilingi gambar-gambar segera, tetapi tuntutan Fujifilm mengatakan bahawa selepas memfailkan kebankrapan dan menghentikan banyak rangkaian produk pada tahun 2008, Polaroid telah “tidak dapat kembali ke keuntungan melalui jualan produk” dan kini mencari “untuk menjana pendapatan daripada apa yang kekal dalam portfolio IP Polaroid “.

Fujifilm meminta mahkamah mengisytiharkan bahawa foto filem Instax tidak melanggar hak IP Polaroid dan meminta pembatalan tanda dagangan Polaroid.

artikle asal:https://www.dpreview.com/news/1387139188/fujifilm-and-polaroid-to-begin-legal-battle-over-photo-borders