Tajuk: Foto Trip Pulau Semporna Sabah

Tarikh: 11-14 April 2019
              (4 hari 3 malam)

Anjuran: Amazing Click Academy

Tenaga Pengajar: Raja Kamal

Hubungi: 019-9178771 (Raja Kamal)

 

Gambar-gambar hasil dari trip foto 2018

Raja Kamal Raja Hussein (Ngkuli)

Raja Kamal Raja Hussein (Ngkuli)

Jurugambar Profesional & Ahli Perniagaan

YM Raja Noor Kamal Asiken bin Raja Hussin atau juga dikenali sebagai Raja Kamal R. Hussin adalah seorang jurugambar profesional Malaysia yang berpangkalan di Kota Bharu, Kelantan. Pemegang ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam, Universiti Pertanian Malaysia (sekarang Universiti Putra Malaysia) Raja Kamal telah memilih Ngkuli sebagai nama kreatifnya. Selain menggambarkan karyanya dalam gambar, beliau juga aktif berkongsi pengetahuan dan kemahirannya, bukan sahaja sebagai pengajar fotografi di Universiti Malaysia Kelantan, dari tahun 2010 hingga sekarang, tetapi juga telah menganjurkan pelbagai bengkel fotografi landskap di seluruh Malaysia. Sebagai Naib Presiden Kelab Karyawan Lensa Negeri Kelantan, dari 2010 hingga 2016, Ngkuli telah menganjurkan program yang berkaitan dengan fotografi untuk kelab fotografi / persatuan / komuniti di Malaysia. Keghairahannya dalam fotografi telah membantu beliau menghasilkan foto yang meletakkannya dalam kelas mereka sendiri. Kepakarannya dalam fotografi telah mencetuskan minat ketua editor sebuah majalah fotografi terkenal di Malaysia, ‘Aperture‘ untuk memilihnya untuk berada di dalam pasukan mereka sebagai pengkritik foto. Selain menjadi pengkritik foto, beliau juga merupakan penyumbang artikel biasa untuk ‘Aperture‘. Beliau menulis banyak tentang petua dan cara menghasilkan foto landskap yang indah & berkualiti.

Pencapaiannya dalam fotografi juga telah memberi inspirasi kepada Nikon Club Malaysia untuk melantiknya sebagai ‘State Liaison‘ bagi negeri Kelantan, dari 2012-2016. Sebagai ‘State Liason’, beliau terlibat dalam merancang dan menganjurkan banyak program untuk kelab. Beberapa program yang dijalankan adalah ‘Photo Hunt’, ‘Ahli Bersama’ serta bengkel fotografi terutamanya untuk ahli kelab.

Selepas kontraknya dengan Malaysia Nikon Club telah tamat tempoh, beliau kemudian dilantik oleh Fujifilm Malaysia sebagai salah satu daripada mereka X-Photographer untuk kamera Fujifilm. Beliau juga telah dipilih menjadi Duta Besar untuk Ray Master Camera Filters Malaysia, sebuah jenama terkenal untuk lens filter dari benua Eropah.

YM Raja Kamal juga telah dijemput untuk menjadi juri pertandingan foto seperti ‘Peraduan Foto Belum Royal’ 2014 ‘,’ Pertandingan Fotografi Geo 2014 ‘,’ Kemaman Photo 2013 ‘dan’ Royal Belum Photography Challenge 2017 ‘.

YM Raja Kamal R. Hussin sangat bersemangat dalam pelbagai jenis fotografi terutamanya makro, landskap, seni bina, birding dan dokumentari untuk potret.